‘3 Idiots’ – Filem paling laku keras di India, “sepatut Shah Rukh Khan jadi watak utama”

'3 Idiots' - Filem paling laku keras di India, "sepatut Shah Rukh Khan jadi watak utama"

‘3 Idiots’ – Filem paling laku keras di India, “sepatut Shah Rukh Khan jadi watak utama”. Fakta Filem 3 Idiots (2009)

1. Pelakon Shah Rukh Khan adalah pilihan pertama untuk melakonkan watak Rancho. Tetapi dia menolak tawaran itu dengan alasan isu tarikh dan watak Rancho diberikan kepada Aamir Khan.

2. Kolej kejuruteraan imperial yang ditayangkan dalam filem sebagai kolej tempat tiga protagonis belajar, sebenarnya adalah Indian Institute Of Management, Bangalore (IIMB).

3. Filem 3 Idiots merupakan filem pertama gandingan Aamir Khan dan Kareena Kapoor.

4. Kareena Kapoor sangat berminat untuk bekerja dengan Rajkummar Hirani, oleh itu dia sendiri yang mendekati pengarah filem itu untuk berlakon sebagai Pia, kekasih Rancho.

5. Filem ini dirakam secara terbalik, semua adegan masa kini dirakam terlebih dahulu dan kemudian adegan di kolej.

6. Watak Phunsukh Wangdu diinspirasikan daripada Sonam Wangchuk, seorang jurutera dari Leh.

7. Arshad Warsi ditawarkan untuk melakonkan mana-mana dua watak Farhan dan Raju. Malah dua watak ini ditawarkan kepada John Abraham dan Saif Ali Khan. Tetapi akhirnya Madhavan dan Sharman Joshi yang mendapatkan watak itu.

8. Aamir Khan yang kelihatan seperti budak kolej dalam filem itu dia harus menurunkan berat badan dan kehilangan 8 kg berat badan.

9. Dalam temu bual, Vidhu Vinod Chopra, penerbit filem 3 Idiots, mendedahkan bahawa idea di sebalik helikopter terbang dalam filem itu adalah Dia Mirza.

10. Adegan melahirkan salah satu adegan paling penting dalam filem itu, sepatutnya berada dalam filem komedi pengarah terdahulu Munna Bhai MBBS, tetapi kemudian dia berfikir bahawa ia tidak perlu dalam filem itu dan menambahnya di filem 3 Idiots ini kerana ia lebih masuk akal.

11. Hospital yang dipaparkan dalam filem dimana Sharman (Raju) dimasukkan selepas dia cuba membunuh diri, ialah hospital Fortis di Noida.

12. 3 Idiots adalah filem Bollywood pertama yang memperoleh 200 crore bersih di Box Office tempatan. Juga filem pertama Aamir Khan 200 crore. Berakhir dengan 202 crore dalam negara dan 395 crore di seluruh dunia

TMJ kata “better late then never”

‘Majlis 5 hari lagi, aku terkejut tahu tunang mengandung 1 bulan, aku tak pernah sentuh dia!’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *