Akui tak boleh bergantung dengan elaun RM27,000 sebulan, Sultan Johor pertahan buat bisnes

Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar hari ini mempertahankan penglibatan baginda dalam perusahaan perniagaan swasta Malaysia dengan bertitah bahawa baginda tidak boleh hanya bergantung kepada elaun bulanan RM27,000 yang diberikan oleh Kerajaan Persekutuan.

Raja itu, semasa temu bual eksklusif dengan Wong Chun Wai dan Nelson Benjamin dari The Star menjelang istiadat pertabalannya yang akan datang pada 23 Mac, berkata bahawa adalah sebahagian daripada tradisi keluarga dirajanya untuk terlibat dalam perniagaan, dan elaun bulanannya sebanyak RM27,000 tidak mencukupi untuk menguruskan urusannya.

Beliau menyebut nenek moyangnya, Sultan Abu Bakar dan Sultan Ibrahim, terlibat dalam industri gambir, lada hitam dan getah pada abad ke-19.

“Saya percaya adalah sihat untuk royalti terlibat dalam perniagaan yang betul dan sah daripada terlibat dalam perniagaan yang meragukan yang menjejaskan imej institusi,” katanya.

“Saya mahu menyampaikan perniagaan ini kepada anak-anak saya kerana mereka perlu belajar.”

Duli Yang Teramat Mulia juga bertitah bahawa baginda, seperti rakyat Malaysia biasa, terpaksa “mendapat nafkah seperti orang lain.”

“Saya pasti rakyat Johor tidak mahu menganggap saya sebagai seorang yang menjual gelaran untuk pendapatan saya. Adalah tidak adil untuk mengatakan bahawa sektor swasta akan bersesak-sesak,” katanya.

Sultan Johor telah menjadi pemain aktif dalam perusahaan swasta, dan memegang antara lain 15% kepentingan dalam usaha niaga dalam talian MOL bernilai USD120 juta (RM445 juta) dan 20% kepentingan dalam REDtone International Berhad, sebuah lagi syarikat dalam talian.

Tahun lepas, urusan perniagaannya menimbulkan kekecohan apabila perjanjian RM4.5 bilion ditandatangani antara Duli Yang Maha Mulia dan sebuah syarikat tanah besar China sebagai pertukaran tanah utama di kawasan Johor Bharu dan Iskandar. Perjanjian itu mendorong banyak pihak untuk mempersoalkan kewajaran royalti Malaysia terlibat dalam perniagaan swasta.

Berita ini diterbitkan pada 18 Mac 2015

sumber : https://coconuts.co/kl/news/sultan-johor-defends-his-private-businesses-says-cant-live-rm27000-allowance-alone/

Baca juga:

Pakar bius rogol pesakit selepas dibius

Pengurus Bank hilang RM605,000, kena tipu dengan scammer

Kecoh anggota PDRM didakwa curi duit dalam dompet ditinggal individu di balai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *