Anak kelahiran Johor tersenarai 100 orang terkaya dalam dunia, pertama kali dalam sejarah

Anak kelahiran Johor tersenarai 100 orang terkaya dalam dunia, pertama kali dalam sejarah. Orang terkaya di Malaysia, Robert Kuok, mempertahankan kedudukan beliau sebagai antara 100 orang terkaya di dunia apabila berada di kedudukan ke-98 dalam senarai dengan kekayaan AS$14.9 bilion (RM70.6 bilion), menurut Indeks Billionaires Bloomberg yang dikemas kini setiap hari pada penutupan dagangan di New York.

Menurut laporan Kosmo, kekayaaan dimiliki anak kelahiran Johor Bahru ini bukan sahaja diperolehi melalui perniagaan berasakan gula seperti penanaman tebu di Perlis, kilang penapisan gula dan pengilangan tepung, namun turut melibatkan perniagaan dalam sektor kewangan, perhotelan serta pengangkutan.

Rakyat Malaysia kedua yang berada dalam senarai,Pengasas Public Bank, Tan Sri Dr Teh Hong Piow, berada di kedudukan ke-328 dalam senarai itu dengan kekayaan sebanyak AS$6.43 bilion.

Selain itu, Indeks Billionaires Bloomberg melaporkan bahawa kekayaan orang terkaya di dunia, Elon Musk, jatuh kepada AS$190 bilion selepas pengasas teknologi itu kerugian kira-kira AS$80.4 bilion tahun ini.

Bekas orang terkaya di dunia, Jeff Bezos pula berada di kedudukan kelima dengan kekayaan berjumlah AS$114 bilion. Mark Zuckerberg dari Facebook, seorang lagi usahawan berkaitan teknologi, menyaksikan kekayaannya menyusut kepada AS$35.2 bilion selepas dia kehilangan AS$90.3 bilion YTD. Dia telah jatuh ke kedudukan 29 dalam senarai.

Jutawan durian Kelantan, raih RM200,000 hasil jualan

Tokei restoran terkejut jumpa baung tertulis kalimah Allah di Terengganu, baru nak siang

Kajian UUM dedah Muhyiddin paling popular, Anwar ikut rapat, Ismail Sabri hanya 9.5%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *