‘Carilah harta sepencarian, bukan harta sepencurian’, nasihat Mat Sabu kepada Anwar Ibrahim

'Carilah harta sepencarian, bukan harta sepencurian', nasihat Mat Sabu kepada Anwar

‘Carilah harta sepencarian, bukan harta sepencurian’, nasihat Mat Sabu kepada Anwar. Presiden Parti Amanah Negara (Amanah) Mohamad Sabu menasihatkan agar Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Datuk Seri Anwar Ibrahim dan isteri, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail, agar tidak melakukan kepincangan sekiranya PH berada di tampuk pemerintahan kuasa pasca Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Sekiranya dilantik sebagai Perdana Menteri, Mohamad mengingatkan Anwar untuk mencari ‘harta sepencarian’ bersama isterinya dan bukan ‘harta sepencurian’.

“Saya ingin nasihat bakal Perdana Menteri (Anwar), dan isteri Kak Wan Azizah. Dengarlah nasihatku ini, apabila (Anwar) jadi Perdana Menteri nanti, bersama Kak Wan carilah harta sepencarian.

“Jangan jadi seperti perdana menteri dahulu dengan isterinya, mereka mencari harta ‘sepencurian’,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Konvensyen Harapan di Pusat Konvensyen Ipoh (ICC), di sini malam tadi.

Hadir sama, Pengerusi PH yang juga Presiden PKR, Anwar serta timbalan-timbalan pengerusi PH antaranya, Presiden Pertubuhan Kinabalu Progresif Bersatu (UPKO) Datuk Seri Panglima Wilfred Madius Tangau dan Setiausaha Agung DAP Anthony Loke Siew Fook.

Dalam pada itu, Mohamad yang juga Timbalan Pengerusi PH berkata, antara isu ketirisan wang negara yang mencuri tumpuan umum adalah berhubung dana RM400 juta bagi Projek Kapal Tempur Littoral (LCS) yang didakwa diselewengkan.

Bekas menteri pertahanan itu mendakwa, dana yang dibayar kepada syarikat yang tidak mempunyai kaitan dengan pembinaan kapal juga menunjukkan anggota pasukan keselamatan negara tidak dihormati oleh kepimpinan negara sedia ada.

“Bayangkan, keselamatan negara kita tidak dihormati oleh pemerintah. Nasib baiklah aku sempat jadi menteri pertahanan.
“Kita sempat buat siasatan, diketuai Tan Sri Ambrin Buang (bekas ketua audit negara) dan diteruskan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara.
“Inilah apa yang dikatakan kepincangan oleh ahli-ahli ekonomi, bahawa berlaku wang negara kita yang ‘bocor’,” katanya.

Sebelum itu, Ketua Setiausaha Sekretariat PH Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail mengumumkan Anwar sebagai calon Perdana Menteri sekiranya PH berjaya memenangi PRU15.

Katanya, perkara itu diputuskan selepas beberapa siri rapat temu dan mesyuarat antara pimpinan tertinggi gabungan itu.

Malah pada majlis sama, Anwar turut mengumumkan untuk bertanding merebut kerusi Parlimen Tambun pada PRU15.

Gaji sebenar Syeikh Sudais, Imam Besar Masjidil Haram ini pasti buat anda terkejut

Ini perbezaaan gaji Lee Zii Jia dengan pemain bola sepak Malaysia, ramai terkejut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *