Cerita tentang MarryBrown yang dibangun oleh pasangan dari Johor sejak 1992

Cerita tentang MarryBrown yang dibangun oleh pasangan dari Johor sejak 1992. BUAT KERJA GILA DIAORANG NI

Tahun 1981 ada couple kat Johor ni… kena sampuk agaknya… Dia fikir nak buka restoran mcm Kepci.. and nak lawan Kepci

1. Berdekah dekah masyarakat ketawa kan si Nancy dgn suami nama Lawrence…

2. Lagi gelak besar orang bila Nancy dgn Lawrence cakap…

“kita olang mau buat itu halal punya kedai… kasi senang melayu makan happy happy takda susah”…

Ramai geleng kepala… sapa je nak makan makanan halal kat kedai apek ni???

3. Diaorang keluar duit sendiri, pastu pinjam kawan dan sedara mara… ada lak yang terpedaya bagi pinjam kan…. “Aiyaa kasi can la itu nancy banyak kesian ooo” kata pakcik Nancy

4. Masa ni bank taknak bagi pinjam tapi diaorang raise fund and dapat kumpul 120 ribu (zaman tu pun dah ada ECF)

5. So diaorang buka la first outlet kat Johor.. Guna nama Marrybrown simply pasal dia rasa nama ni catchy dan ada international appeal… awal dah fikir nak keluar negara

6. SeTahun lepas tu …tahun 1982 saya lahir… mcm takder kaitan kan…sabar dulu, baca sampai habis

7. 1986 dia buat francais… mmg fikir nak grow je

8. 1989 start introduce nasi ke Marrybrown… ramai yang rasa amender restoran QSR ada nasi.. takder standard langsung

9. Tapi orang tak sedar, Lawrence dah fikir… kalau 100% american style… camner nak lawan kepci… dia nak buat Malaysia style QSR (Quick Service restaurant)… banyak elemen Malaysia dia bawa.. Sate pun pernah

10. 1992 Marrybrown jadi Restoran Malaysia pertama yang buka outlet di luar negara secara Francais

11. 1996 dia start buat kerusi buaian … Saya pening kalau makan Marrybrown masa ni… terbuai buai

12. 20 Jan 2023 … 41 tahun lepas saya lahir… 42 tahun lepas dia buka… Bangga saya nak share kat korang… Marrybrown adalah rangkaian francais HALAL terbesar di dunia

13. Bangga sebab orang Malaysia berjaya capai kejayaan sebesar ini… outlet Marrybrown bersepah serata dunia… Negara kecil ini Menjadi Champion dalam Industri Halal !!!!

14. Tapi jeles juga kenapa saya sendiri, sebagai muslim belum mampu nak ada bisnes dgn sijil Halal… Kejayaan Dato Nancy dan suami bagi saya adalah satu inspirasi untuk saya usaha lebih lagi… saya pun nak berusaha bagi seiring dgn diaorang

15. Padahal mereka buat bisnes yang dah ada orang buat, menu biasa, konsep biasa dah orang buat… Competitors pasaran yang dia nak masuk adalah jaguh dunia.. Nak lawan Mekdi and Kepci kat Malaysia… negara yg rakyat nya mmg suka makanan QSR amarika ni ?? (Dan masa tu mmg susah orang nak sokong local brand)

16. Takder benda baru tapi dia berusaha melaksana kan konsep dgn kesungguhan dan penerapan budaya setempat untuk membeli jiwa pelanggan… Benda biasa jadi luar biasa

17. Saya tak check berapa sales diaorang tapi pengamatan saya ratusan juta tu biasa je utk mereka..: tak jumpa bila saya buat quick search pagi and malas lak nak beli ssm dia

18. Tapi… citernya…Sambil orang gelak kan diaorang, diaorang berusaha sampai hari ni… oulet ada lebih 500

19. Bila orang kampung fokus pertikaikan halal ke nak makan kedai cina ni? Dia fokus buat sistem yang patuh Halal dan Haramnya… Dapat sijil halal… pastu mengajikan beribu ribu orang islam bagi ada pendapatan dan kehidupan baik… nampak tak… lain fokus memberi lain hasil kan…

20. Moral of the story

📍Usaha luar biasa convert hasil luar biasa
📍Boleh raise fund dgn public kalau takder modal
📍Kena ada fokus dan abaikan org gelak
📍Ada target market yang betul

21. Saya menulis tentang industri F&B dan pandangan saya , dgn hasrat untuk memberi harapan dan inspirasi kepada seluruh rakyat Malaysia … Kita Boleh !!!

“Patut jadi model cantik macam ni”- Gadis kerja angkat simen tarik perhatian

Nampak je cantik, rupanya letak kain atas peti ais undang bahaya!

Gaji umur 23 dah lebih dari menteri, ‘dulu selalu kena herdik buat kebun kecil ni’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *