Changkat Jong: Calon Amanah dah letak jawatan pensyarah di Universiti, Anwar pula umum milik DAP

Changkat Jong: Calon Amanah dah letak jawatan pensyarah di Universiti, Anwar pula umum milik DAP

Changkat Jong: Calon Amanah dah letak jawatan pensyarah di Universiti, Anwar pula umum milik DAP. Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Anwar Ibrahim berkata, kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Changkat Jong akan ditandingi calon DAP, bukannya Amanah pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

“Dalam 10 hari lepas, kedua-dua parti (DAP dan Amanah) telah memohon dan Majlis Presiden PH yang berbincang setuju agar Changkat Jong kekal dengan DAP.

“Amanah ada berikan hujah yang agak kuat untuk pertahankan Changkat Jong, DAP juga begitu dan setelah ambil kira semua (aspek), keputusan secara konsensusnya diberi kepada DAP,” katanya menurut laporan Astro Awani.

Beliau berkata, kerusi Parlimen Tapah pula akan ditandingi calon PKR, bukannya Muda.

Katanya, keputusan itu adalah hasil perbincangan pimpinan tertinggi PH semalam yang dihadiri dirinya, Timbalan Presiden PKR Rafizi Ramli, Setiausaha Agung DAP, Loke Siew Fook, Setiausaha Organisasi Steven Sim, Presiden Amanah Mohamad Sabu dan Setiausaha Agung Amanah Dr Hatta Ramli.

Kerusi DUN Changkat Jong menjadi pertikaian, selepas Naib Ketua Amanah Perak, Muhaimin Sulam mengumumkan calon parti itu bagi bertanding di kerusi berkenaan.

DAP kemudian mengumumkan Setiausaha Publisiti DAP Teluk Intan, Badrul Hisham Badarudin dicalonkan di kerusi itu.

Berikut merupakan tulisan dari Dr Muhaimin Sulam, Calon Amanah yang sepatut bertanding di situ:-

Rasa dan Kata Saya

Kerana rasa dan kata adalah separuh nyawa saya, maka saya menulis catatan ini dengan penuh akal fikiran dan perasaan.

Nama saya sebagai calon di Dun Changkat Jong diangkat di dalam mesyuarat Jawatankuasa Pimpinan Amanah Nasional pada 17 Oktober. Maknanya saya akan berdiri sebagai calon Pakatan Harapan dalam pilihanraya umum ini.

Sehari selepas itu saya memberi ucapan sayonara kepada para mahasiswa saya di universiti tempat saya bekerja. Meninggalkan dunia akademik dan terjun ke lembah politik bukanlah suatu keputusan peribadi. Jika sayangkan kerjaya yang dipenuhi idea dan fakta yang mulus-mulus, di sinilah tempatnya.

Ketika tanah air ini nazak rakyatnya bernafas dalam lumpur, apakah pendirian dan tanggungjawab warganegara pada nusa? Relakah untuk tanah air yang indah ini diratah-ratah oleh penyamun dan perompak atas nama pembangunan dan kemajuan?

Tarikh 19 November adalah kesempatan yang ada untuk kita melakukan perubahan. Lalu kerana itu, saya bersedia menerima amanah yang diberikan oleh parti dengan rasa tanggungjawab nasional.

Biar wujud perbezaan antara kita, keramat perubahan itu sangat perlu dan mendesak. Abaikan soal garis parti-parti politik, kelompok kaum atau agama. Semua kita mahukan kepimpinan yang mempunyai integriti, wibawa dan berkemampuan ke wawasan yang jelas dan diyakini.

Pada 25 Oktober, surat pengesahan menjadi calon ditandatangani Presiden Amanah diemail kepada saya. Email itu bukan watikah tetapi adalah proses watikah yang bakal ditandatangani Anwar Ibrahim, Perdana Menteri ke 10 Malaysia.

Sudah sekian lama rakyat Malaysia mendambakan tanah air ini dipimpin oleh sosok yang dikagumi dunia timur dan barat. Semoga langkah Anwar Ibrahim bertanding di Tambun menjadi satu gelombang kesedaran rakyat menolak korupsi, penunggang agama dan iblis bertopeng wali.

Memang kerusi Changkat Jong menjadi rebutan antara PKR dan Amanah. Dap teringin juga tetapi tidak pernah disuarakan di peringkat negeri. Walaupun begitu, PKR telah memberi laluan untuk saya dijadikan pertaruhan dalam ‘the mother of general election’. Ia melalui proses perbincangan yang panjang dan berterusan.

Pada pagi 28 Oktober, saya hadir ke Wisma Amanah Perak bersama pimpinan Amanah Perak mengiringi Pengerusi Amanah Perak membuat kenyataan media tentang senarai nama calon Amanah bagi mewakili Pakatan Harapan di Perak yang dinamakan presiden, Muhamad Sabu.

Kemudian malamnya, Dap membuat pengistiharan senarai para calonnya di salah sebuah hotel ternama di Ipoh. Ketika itulah, pertembungan antara Amanah dan Dap tentang kerusi Changkat Jong terbuka.

Menurut sumber, ‘top three’ PH yang buat keputusan untuk Dap bertanding di Changkat Jong. Tarikh tepat agak teka-teki tetapi hanya dalam minggu ini. Jika begitu, ia menjadikan Dap bertanding 19, PKR 21 dan Amanah 19 kerusi di Perak. Ia bukan sekadar angka tetapi mempunyai nilai tertentu.

Mungkin kita terlepas pandang bahawa sistem demokrasi adalah membenarkan perbezaan dalam menentukan kepimpinan. Pelbagai parti dan pakatan politik adalah warna demokrasi. Hanya adab kita bersiasah yang mampu membentuk rupa wajah bangsa dan negara.

Dalam kita berbeza, sesekali fitnah, adu domba dan pembohongan tidak dibenarkan. Tidak kira daripada parti mana, kita adalah rakyat yang cintakan keamanan dan keharmonian. Negara ini bukan milik PH, PN, BN, GTA atau orang politik.

Pilihanraya umum adalah waktu untuk rakyat membuat pemilihan masa hadapan negara. Ahli politik jangan terus dibenci dan membenci sesama sendiri. Ahli politik mempunyai tanggungjawab yang merentasi batas kaum, agama dan kelompok.

Ketamakan hanya mengundang kerugian. Bak pepatah Melayu menyebut, ‘orang tamak selalu rugi’. Bahkan dalam mana jua tradisi ketamadunan masyarakat, pepatah itu adalah global sifatnya.

Saya bukanlah yang terbaik. Ada di luar sana yang jauh lebih baik memberi sumbangan kepada negara. Saya hanya ‘orang parti’ yang setia pada perjuangan agama, bangsa dan negara. Saya akur sebarang keputusan. Soal rasa dan kata saya ini, sangat peribadi sifatnya. Soal masa hadapan negara wajib diutamakan.

Malaysia Boleh!

Muhaimin Sulam
Ahli Jawatankuasa Pimpinan Amanah Nasional
Naib Pengerusi Amanah Perak
Ahli Majlis PH Perak
2.45 ptg
29 Oktober 2022

Kisah pemuda buat duit dengan kutip daun kering jadi tular, ini rahsianya

Terkini: Zuraida digantung keahlian dalam Parti Bangsa Malaysia – Presiden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *