Gadis jelita beragama hindu fasih baca quran, dakwa dari kecil diajar baca

Gadis jelita beragama hindu fasih baca quran, dakwa dari kecil diajar baca

Gadis jelita agama hindu fasih baca quran, dakwa dari kecil diajar baca. Tular sebuah video memaparkan seorang gadis beragama Hindu fasih membaca beberapa surah al-Quran menerusi sesi siaran langsung di aplikasi TikTok sehingga menarik perhatian ramai.

Menerusi video tersebut, dilihat Divya Darshini sedang membaca surah An-Nas termasuk sebahagian ayat Kursi dalam sesi live tersebut bersama seorang wanita beragama Islam.

Dah mula hafal sejak usia lima tahun…

Memetik laporan mStar, gadis berusia 27 tahun itu mendedahkan dia sudah mula menghafal beberapa surah asas al-Quran sejak berusia lima tahun lagi, termasuk doa makan.

“Saya boleh hafal beberapa surah seperti Al-Fatihah, Al-Ikhlas, An-Nas dan Yasin. Saya juga boleh baca doa makan.

“Kalau alif, ba, ta, bolehlah ingat sikit-sikit. Tapi, kalau saya tengok huruf jawi, itu saya boleh kenal dan sebut satu-satu,”ujarnya.

Divya berkata, dia mula belajar ketika dijaga oleh pengasuh beragama Islam di Kuala Lumpur sehingga umurnya 16 tahun.

“Pengasuh saya orang Islam, dia selalu ajar anak-anak yang dijaganya iaitu Iqra’ dan baca al-Quran. Pada mulanya, saya hanya mendengar mereka belajar. Lama-kelamaan saya tertarik dan ikut belajar. Pengasuh tak pernah paksa, saya sendiri sukarela,”dedah Divya.

Tak sangka masih ingat walaupun dah lebih sepuluh tahun tak baca…

Dalam pada itu, Divya meluahkan ketidaksangkaan apabila masih mengingati beberapa surah memandangka sudah lebih sedekat tidak membacanya.

“Saya hanya belajar dan baca di rumah pengasuh. Kadang-kadang berada di sana selama lapan hingga sepuluh jam atau seminggu jika ibu bapa saya outstation.

“Dah 10 tahun, saya pun tak tahu macam mana masih boleh hafal sehingga ke hari ini. Sebenarnya saya seorang pelupa,”ceritanya.

@ladyhazel22 Wanita betagama.hindu yang pandai membaca surah2 Al-quran dgn baik.. MasyaAllah #surahyasin ♬ original sound – Ayesha Saffiyah

Pengasuh selalu bacakan kisah-kisah Nabi dan puasa di bulan Ramadan

Bercerita mengenai pengasuhnya dipanggil Kak Ida, Divya mengatakan dia menganggap wanita itu seperti ibunya sendiri. Bahkan, dia turut diperdengarkan kisah-kisah Nabi dan berpuasa di bulan Ramadan.

“Anak-anak lain puasa, saya pun ikut puasa. Saya pernah puasa sebulan, tapi kena gastrik selepas itu. Tahun-tahun berikutnya masih berpuasa tapi tak penuh,”katanya lagi.

Dikesempatan itu, Divya berterima kasih kepada semua orang yang mendoakannya supaya diberikan hidayah.

Padah pikat bini orang, pegawai kanan tentera kena denda RM6,000

Selepas 35 tahun, Ella akhirnya tinggalkan dunia seni, padam semua gambar di IG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *