Gaji sebenar Syeikh Sudais, Imam Besar Masjidil Haram ini pasti buat anda terkejut

Gaji sebenar Syeikh Sudais, Imam Besar Masjidil Haram ini pasti buat anda terkejut

Gaji sebenar Syeikh Sudais, Imam Besar masjidil haram ini pasti buat anda terkejut. Sepertinya hampir seluruh kaum muslimin di negeri ini pernah mendengar atau bahkan menirukan alunan indah ayat-ayat suci yang dibacakan oleh salah seorang Imam Masjidil Haram yang satu ini. Yups, beliau adalah Syaikh Abdurrahman As-Sudais yang memiliki nama panjang yaitu : ‘Abdurrahman Ibn ‘Abdul Aziz As-Sudais hafizhahullah

 

Rasanya tak asing lagi di pendengaran kita tatkala nama beliau disebutkan, baik di media sosial maupun di berbagai tempat. Wajar saja, kerana pemilik suara emas ini merupakan qari’ yang begitu masyhur dengan alunanya yang begitu khas.

Beliau sudah menjadi Imam sekaligus Khatib di Masjidil Haram dan Masjid Nabawi sejak 1404 H. Berikut ini adalah biografi ringkas beliau –hafizhahullahu- yang berhasil kami kumpulkan dari beberapa sumber:

 

Beliau adalah Prof.Dr. Asy-Syaikh Abdurrahman bin Abdul Aziz bin Muhammad as-Sudaisyang dilahirkan di kota Riyadh, Arab Saudi pada 10 Februari 1960.

 

Ketika Syaikh Sudais masih kecil, ibunya selalu berkata kepadanya, “Wahai ‘Abdurrahman, hafalkanlah Al-Qur’an. Insyaallah engkau akan menjadi imam masjidil Haram.” Allahu akbar! Alangkah indahnya doa sang ibu kepada anaknya ini.

 

Sebagai Imam Masjidil Haram, kerajaan Arab Saudi tidak dapat membayar gaji kepadanya.

Kerajaan sudah menetapkan tidak akan membayar gaji kepada Imam masjidil haram dan masjid Nabawi.

 

Tetapi yang uniknya, Imam Sudais hanya diberikan cek kosong untuk diisi sendiri oleh Syeikh Sudais berapa sahaja yang dia mahukan.

 

BACA:

Tersasul panggil ustaz sendiri ‘sayang’ dalam kelas online, sekali ini respon ustaz

Orang ramai keliru waktu sesuai niat berpuasa, ini jawapan mufti

Pengeluaran 10K KWSP: Kecoh rakyat kena ganti RM12,000, ini penjelasan KWSP

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *