Hari Raya Aidilfitri di Malaysia sepatutnya hari Isnin (2 Mei), bukan Selasa

Hari Raya Aidilfitri di Malaysia sepatutnya hari Isnin (2 Mei), bukan Selasa. Pertama Syawal 1443H bagi Malaysia sepatutnya bersamaan dengan 2 Mei 2022 (Isnin). Malaysia (JAKIM) menggunakan kaedah penglihatan dan pengiraan (Imkanur Rukyah) untuk menentukan permulaan bulan baharu.

Sebulan bermula apabila bulan sabit baharu dilihat secara visual pada waktu matahari terbenam, atau, sekiranya berlaku cuaca buruk, pengiraan menunjukkan bahawa bulan sabit baharu boleh dilihat secara visual.

Bagi bahagian pengiraan, Malaysia menggunakan kriteria berikut untuk menentukan keterlihatan anak bulan baharu: – Pada waktu matahari terbenam, anak bulan baharu boleh dilihat (kelihatan) jika lebih daripada 3 darjah di atas ufuk (altitud) DAN pemisahannya daripada matahari. (pemanjangan) adalah lebih daripada 6.4 darjah. Apabila kriteria ini dipenuhi, anak bulan baharu dianggap kelihatan.

Penampakan anak bulan pertama Syawal tahun ini akan dilakukan pada penghujung 29 Ramadan (Ahad, 1 Mei) ketika matahari terbenam. Data yang diperoleh daripada Pejabat Almanak Nautika Baginda (UK) menunjukkan bahawa bagi Kuala Lumpur, ketinggian dan pemanjangan anak bulan baharu pada waktu matahari terbenam adalah masing-masing 5 darjah dan 7 darjah. Ini bermakna dengan kaedah Imkanur Rukyah, hilal baharu kelihatan walaupun tidak dapat dilihat kerana cuaca buruk.

Oleh itu, selepas proses pengesanan selesai, Penyimpan Mohor Besar Raja-raja hendaklah mengisytiharkan bahawa 2 Mei 2022 (Isnin) adalah 1 Syawal 1443H, sehari lebih awal daripada tarikh yang dinyatakan dalam kalendar rasmi.

Dr A. Zaharim A. Aziz

BACA LAGi:

Gaji sebenar Imam Besar Masjidil Haram Makkah ini pasti buat orang terkejut

Terima surat dari makmum wanita, imam tarawih terkejut baca isi surat, mohon nak jadi isteri pulak..

Pengetua sekolah tahfiz terpesona kecantikan anak muridnya, sah bertunang

Leave a Reply

Your email address will not be published.