Indonesia umum syarat baru ambil pembantu rumahnya, wajib gaji RM7,000 ke atas sebulan

Indonesia umum syarat baru ambil pembantu rumahnya, wajib gaji RM7,000 ke atas sebulan.

Pendapatan isi rumah minimum yang diperlukan untuk menggaji pembantu rumah ialah RM7,000, kata Duta Besar Indonesia ke Malaysia.

Hermono berkata, jika majikan memerlukan dua pembantu rumah, pendapatan isi rumah mereka sepatutnya dua kali ganda RM7,000.

Memorandum persefahaman (MOU) Malaysia-Indonesia mengenai Penggajian dan Perlindungan Pekerja Rumah Tangga Indonesia di Malaysia tidak mendedahkan angka ini.

Bagaimanapun, MOU itu mempercayakan keazaman itu kepada Misi Indonesia di Malaysia, lapor sebuah portal berita.

Dalam dokumen MOU yang bocor, Malaysiakini melaporkan bahawa gaji pekerja domestik Indonesia hendaklah tidak kurang daripada RM1,500 dan berterusan tidak membayar gaji yang memberi hak kepada pekerja untuk menamatkan kontrak mereka.

Ia berkata MOU itu juga memperkemas tugas yang biasanya diberikan kepada seorang pekerja tunggal di bawah tiga jawatan – iaitu pembantu rumah dan tukang masak keluarga, pengasuh kanak-kanak dan pengasuh warga emas.

Hermono berkata seorang tidak boleh dijangka melakukan semua kerja itu dengan masa yang panjang tanpa tempoh rehat minimum dan tiada cuti tahunan.

Hermono

BACA: Pemuda melayu buat bisnes ganja di UK jadi perhatian, sekarang dah kaya raya

 

“Semasa rundingan, kami meminta semua penderaan biasa dan elemen buruh paksa yang dihadapi oleh pembantu rumah Indonesia ditangani dalam MOU.

“Dan pendapatan isi rumah minimum memainkan peranan besar dalam pembayaran gaji kerana jika majikan tidak cukup gaji, mereka tidak mampu untuk membayar.

“Beginilah cara pekerja domestik menghadapi kerja paksa dengan gaji tidak dibayar,” katanya kepada Malaysiakini, sambil menambah itulah sebabnya kedutaan memilih untuk menjadi orang yang menetapkan kurungan minimum.

Hermono berkata keperluan pendapatan isi rumah minimum RM7,000 telah berkuat kuasa sejak tiga tahun lepas.

“Jumlah ini bukan perkara baharu. Semua permohonan yang datang melalui kedutaan sejak tiga tahun lalu perlu memenuhi kriteria ini dan lain-lain,” katanya dipetik sebagai berkata.

Beliau juga berkata agensi berdaftar kerajaan di Malaysia dan Indonesia yang mengambil dan menempatkan pekerja domestik dikehendaki mendaftar dalam portal dalam talian satu saluran (OCS).

Beliau berkata proses pendaftaran juga memerlukan agensi menandatangani aku janji wajib, yang menetapkan bayaran maksimum yang dikenakan kepada majikan.

“Sekiranya agensi mengenakan bayaran melebihi RM15,000 bagi setiap pembantu rumah, majikan boleh menghubungi dan memaklumkan kedutaan dan agensi itu akan disenaraihitamkan daripada OCS,” katanya.

Hermono menambah OCS adalah satu-satunya sistem yang majikan boleh mengambil pekerja domestik Indonesia.

 

BACA: 

“Aku dah serik main projek kerajaan..”, wanita dedah proses sebenar minta projek kerajaan yang korang takkan percaya

Ahli Parlimen didapati bersalah, dilarang masuk politik seumur hidup

Kecoh isteri ‘baru’ dihalang tengok jenazah suami buat kali terakhir

Leave a Reply

Your email address will not be published.