Ini yang berlaku selepas parlimen dah bubar, KSN terang satu-satu

Ini yang berlaku selepas parlimen dah bubar, KSN terang satu-satu

yang berlaku selepas parlimen dah bubar, KSN terang satu-satu. Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri hari ini secara rasmi mengumumkan pembubaran Parlimen ke-14 dalam satu Perutusan Khas yang berlangsung pada jam 3 petang semalam.

Pengumuman itu menamatkan teka-teki mengenai tarikh pembubaran Parlimen yang menjadi topik dan isu hangat sepanjang tempoh minggu lalu ketika Bajet 2023 dibentangkan oleh Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz.

Ia juga menandakan hari pengundian semakin hampir untuk rakyat menentukan siapa yang bakal mentadbir negara dalam tempoh lima tahun akan datang.

Malah, dengan titah Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, baginda turut menzahirkan harapan Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) dijalankan dalam tempoh terdekat ini.

Ini memandangkan baginda turut mengambil kira Monsun Timur Laut yang diramal bermula pada pertengahan November ini.

Justeru, kerajaan campuran pimpinan Ismail Sabri akan bertindak sebagai kerajaan sementara yang juga mempunyai kuasa sementara dan terhad untuk menjalankan tugas secara interim walaupun tiada dalam Perlembagaan. Namun, ini berdasarkan amalan sistem Westminster.

Ketua Setiausaha Negara (KSN), Tan Sri Mohd Zuki Ali, berkata walaupun ia bersifat kerajaan sementara, mesyuarat Kabinet masih juga boleh dijalankan seperti biasa namun tidak boleh membuat sebarang keputusan dasar, tetapi boleh menasihati Yang di-Pertuan Agong dalam soal pentadbiran negara.

“Kabinet hanya boleh melaksanakan dasar dan keputusan yang sudah dibuat terlebih dulu, sebelum Parlimen dibubarkan. Cuma selepas ini Perdana Menteri akan jarang memanggil mesyuarat Kabinet,” katanya.

Ini bermakna, tiada sebarang undang-undang baharu akan diluluskan, tiada dasar baharu akan ditandatangani oleh mana-mana menteri dan semua rang undang-undang akan ditangguhkan.

Pensyarah Undang-Undang dan Polisi dari Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Prof Madya Dr Muhammad Fathi Yusof, berkata sesuai dengan status kerajaan sementara, jentera kerajaan di semua peringkat tidak boleh terbabit dalam kempen politik kepartian.

“Dalam tempoh ini, kerajaan hanya menjalankan tugas asasi seperti menjaga keamanan dan menguatkuasakan undang-undang, selain memantau pelaksanaan tugas harian jentera kerajaan sehinggalah PRU dapat berjalan dengan jayanya.

“Tanpa amalan kerajaan sementara, berlakulah pencabulan demokrasi, pilihan raya yang berat sebelah dan penyelewengan sumber awam.

“Ini bermakna pemimpin kerajaan baik di peringkat Persekutuan mahu pun negeri hanya boleh berkempen atas kapasiti parti, bukannya atas jawatan kerajaan,” katanya.

Selepas pembubaran Parlimen, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan bertindak mengeluarkan writ dan arahan kepada pegawai pilihan raya bahagian di seluruh negara untuk pilihan raya diadakan di kawasan masing-masing.

Notis pilihan raya yang mengandungi tarikh untuk penamaan calon dan tarikh pengundian awal serta pengundian biasa juga akan dikeluarkan.

Kemudiannya, tarikh penamaan calon ditetapkan oleh SPR bagi membolehkan calon yang ingin bertanding menyerahkan borang pencalonan kepada pegawai pilihan raya.

Sejurus selepas itu, kempen akan bermula dan berakhir pada jam 12 tengah malam sebelum hari pengundian.

Justeru, berdasarkan kepada kiraan berkenaan ia bermakna parti politik mempunyai tempoh kira-kira sebulan saja untuk membuat persediaan termasuk manifesto, strategi kempen dan calon yang boleh membawa kemenangan kepada mereka.

Parti politik kini sudah mula ‘memanaskan enjin’ bersedia untuk memasuki gelanggang PRU-15 yang dijangka berlangsung tidak lama lagi.

Masing-masing kini mula mengatur langkah strategi bagi menawan kembali kawasan serta menetapkan calon pilihan yang mampu menambat hati rakyat di kawasan yang dipertandingkan.

Malah, pada malam ini juga UMNO dan PKR sudah pun mengadakan mesyuarat bagi membincangkan persediaan jentera parti mereka untuk menghadapi PRU-15 yang sentiasa disebut-sebut sejak 2018 selepas berlakunya langkah Sheraton.

Pada masa sama, kerajaan negeri kecuali Sabah, Sarawak, Melaka dan Johor berkemungkinan akan membincangkan pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) masing-masing pada tarikh yang sama dengan PRU Peringkat Parlimen, seperti yang disyorkan oleh Perdana Menteri.

Sebelum ini, PAS memutuskan tiga negeri yang dikuasainya iaitu Kelantan, Kedah dan Terengganu tidak akan membubarkan DUN dalam tempoh terdekat.

Selain itu, tiga negeri di bawah Pakatan Harapan (PH) iaitu Selangor, Negeri Sembilan dan Pulau Pinang juga dilaporkan akan melakukan perkara sama.

Bagi manifesto pula, Barisan Nasional (BN) dijangka akan memainkan manifesto berdasarkan inisiatif yang dibentangkan dalam Bajet 2023.

Pihak pembangkang pula dijangka akan memainkan sentimen dengan mendakwa kerajaan BN tidak bertanggungjawab kerana mahukan PRU-15 dijalankan pada waktu yang tidak sesuai.

Buat pertama kali juga, empat parti baharu akan bertanding dalam PRU-15 iaitu Ikatan Demokratik Malaysia (MUDA), Parti Pejuang Tanah Air (PEJUANG), Parti Bangsa Malaysia (PBM) dan Gerakan Tanah Air (GTA).

Agong kecewa, tiada pilihan lain selain terpaksa perkenan bubar parlimen

Wanita Sarawak menang Jackpot RM13 Juta, siap kongsi rahsia cara menang

Azri Iskandar sahkan bakal nikah ‘Datuk Seri Dr Azra’ cuti sekolah hujung tahun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *