Kenyataan media terkini dari GPS buat semua terkejut

Kenyataan media terkini dari GPS buat semua terkejut

Pengerusi Gabungan Parti Sarawak (GPS) Tan Sri Abang Johari Openg tidak banyak menyatakan sama ada gabungan pemerintah negeri membuat sebarang pendirian baharu berhubung pemilihan jawatan perdana menteri.

“Tunggu dulu, saya tidak ada butirannya,” katanya ketika ditemui pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat tertutup GPS di ibu pejabat Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) di Jalan Bako di sini semalam.

Bagaimanapun, perdana menteri berkata beliau dan ahli parlimen dari GPS akan memantau keadaan di Semenanjung Malaysia “dengan teliti”.

Abang Johari, yang juga presiden PBB, ditanya soalan itu selepas Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah bertemu dengan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Pakatan Harapan (PH). ) pemimpin Datuk Seri Anwar Ibrahim di Istana Negara di Kuala Lumpur semalam, memandangkan kedua-dua pakatan tidak mendapat sokongan majoriti susulan berakhirnya pilihan raya umum ke-15 (PRU15) Sabtu lepas.

Terdahulu, Pejabat Perdana Sarawak mengeluarkan kenyataan akhbar, mengumumkan bahawa GPS akan menyerahkan kepada budi bicara Agong untuk memilih perdana menteri seterusnya yang akan menerajui kerajaan persekutuan baharu.

GPS sebelum ini mencadangkan penubuhan kerajaan persekutuan akan datang antara PN, Barisan Nasional (BN), GPS dan Gabungan Rakyat Sarawak (GRS), bagi mencerminkan perwakilan penubuhan Malaysia yang berbilang kaum dan agama.

“Memandangkan kemelut politik di Semenanjung Malaysia, GPS berpandangan mandat rakyat mesti dihormati. Oleh itu, GPS bergantung kepada kebijaksanaan Yang di-Pertuan Agong berdasarkan kuasa yang diberikan kepada Seri Paduka melalui peruntukan dalam perlembagaan Malaysia untuk membentuk kerajaan persekutuan yang stabil.”

GPS menegaskan bahawa kepentingan negara harus menjadi yang paling penting dan bahawa kerajaan yang stabil harus merangkumi kepentingan negara dan rakyat, bukannya kepentingan peribadi.

Anwar mengetuai blok politik terbesar, memegang 82 kerusi di Parlimen tetapi ia tidak mencukupi untuk membentuk kerajaan persekutuan kerana kekurangan majoriti mudah 112 kerusi.

PN yang diketuai bekas perdana menteri Muhyiddin menduduki tempat kedua dengan 73 kerusi, diikuti BN dengan 30 kerusi, GPS dengan 23 kerusi, dan GRS dengan enam kerusi.

Parti individu seperti Warisan hanya memperoleh tiga kerusi, manakala Parti Bangsa Malaysia (PBM) dan Parti Kesejahteraan Demokratik Masyarakat (KDM), masing-masing mempunyai satu kerusi.

BN juga telah menyatakan pilihannya untuk kekal berkecuali , dan lebih suka menjadi pembangkang.

Media dihalang masuk perkarangan rumah Anwar, semalam bagi

“Saya sedia dipecat, tidak akan bersama PH” – Ismail Sabri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *