Lelaki ini dedah punca sebenar pasangan yang bernikah di Thailand, pasti buat anda terkejut

Lelaki ini dedah punca sebenar pasangan yang bernikah di Thailand, pasti buat anda terkejut

Lelaki ini dedah punca sebenar pasangan yang bernikah di Thailand, pasti buat anda terkejut. Lelaki yang mempunyai gelaran ‘Datuk’ membentuk lebih separuh daripada rakyat Malaysia yang melintasi sempadan Malaysia-Thailand untuk mengikat tali perkahwinan di Narathiwat.

Rahman berkata beberapa pasangan telah membawa diri ke selatan Thailand selepas ibu bapa mereka membantah perkahwinan mereka.

Katanya, perkahwinan sebegitu, terutama jika melibatkan VIP, menjadi topik hangat di kalangan penduduk tempatan.

Beliau juga memetik kes seorang ahli politik Malaysia yang telah mengikat tali perkahwinan dengan isteri ketiganya secara ‘dalam talian’ tahun lepas.

Imam yang berpangkalan di Sungai Golok itu kemudiannya dikecam oleh Majlis Islam Narathiwat kerana melakukan akad nikah dalam talian, yang bukan mengikut prosedur majlis.

Rahman berkata walaupun Majlis Agama Islam Narathiwat tidak mempunyai masalah untuk melangsungkan perkahwinan rakyat Malaysia di wilayah itu, mereka perlu mengikut prosedur yang telah ditetapkan.

“Permintaan daripada lelaki Malaysia untuk berkahwin di Narathiwat semakin meningkat, terutamanya selepas sempadan dibuka semula dan tiada lagi sekatan perjalanan COVID-19,” tambahnya lagi.

Beliau berkata pasangan Malaysia biasanya akan memasuki Thailand melalui Rantau Panjang atau Pengkalan Kubor.

“Apabila mereka sudah menyeberang ke daerah kecil Sungai Golok di Thailand, mereka boleh bernikah hanya di Masjid Kedai Baru,” katanya.

Majlis itu bagaimanapun melakukan segala yang termampu untuk memastikan segala-galanya dilakukan secara melampau, termasuk mengambil tindakan terhadap imam yang didapati bekerja dengan sindiket perkahwinan.

Timbalan Presiden Majlis Agama Islam Narathiwat Abdul Aziz Che Mamat berkata pihaknya telah menggantung tugas dua imam serta seorang pegawai agama yang membantu mereka, kerana penglibatan mereka dengan sindiket sedemikian.

“Mereka telah digantung selama enam bulan dan tidak boleh lagi melangsungkan perkahwinan untuk pasangan dari Malaysia dan negara lain, termasuk Singapura.” terang Abdul Aziz.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Agama Islam dan Agama Kelantan (JAHEAIK) Datuk Che Mohd Rahim Jusoh berkata pasangan dari negeri itu yang berkahwin di Thailand perlu mendaftarkan perkahwinan mereka dengan pihak berkuasa agama Malaysia sejurus mereka pulang.

“Mereka perlu mengesahkan perkahwinan terlebih dahulu dengan mahkamah syariah bagi memastikan perkahwinan itu sah sebelum berdaftar dengan JAHEAIK.

“Jika gagal berbuat demikian, mereka boleh didenda tidak melebihi RM1,000 atau penjara maksimum enam bulan, atau kedua-duanya sekali,” katanya.

Tak sangka harga kek cawan ini tahap bangsawan punya kek, boleh beli gelang emas

Tragis kerana anak Sindrome Down, ibu sanggup buang bayi berusia 13 hari

Pengantin dikritik kenakan cas RM500 kepada tetamu hadir kenduri kahwin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *