Media dihalang masuk perkarangan rumah Anwar, semalam bagi

Pengamal media dihalang dari kawasan sekitar kediaman Pengerusi Pakatan Harapan Datuk Seri Anwar Ibrahim pada pagi Selasa (22 Nov).

Perkara ini dimaklumkan oleh pengawal keselamatan yang bertugas bahawa dia diarah berbuat demikian.

Pengawal itu yang enggan memperkenalkan diri, memohon maaf kerana tidak memberi kebenaran kepada media.

“Saya minta maaf, kamu tidak boleh masuk, kami hanya menjalankan tugas,” Sinar Harian memetik pengawal itu sebagai berkata.

“Media dibenarkan masuk semalam, tetapi tidak hari ini,” tambahnya.

Terdapat beberapa pengamal media yang berada di situ seawal jam 5 petang di sekitar kawasan pintu masuk utama kediaman pengerusi Pakatan itu.

Akhbar telah berkampung di luar kediaman Anwar seawal jam 5 pagi bagi mengikuti perkembangan politik terkini pembentukan kerajaan.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengumumkan tiada satu gabungan atau parti yang memperoleh lebih 50% daripada 220 kerusi parlimen yang dipertandingkan pada PRU15.

Pakatan dan sekutunya mengundi jumlah kerusi tertinggi dengan 82, tetapi masih kurang daripada 112 nombor ajaib yang diperlukan untuk membentuk majoriti mudah di Parlimen.

Perikatan menduduki tempat kedua dengan 73 kerusi diikuti Barisan Nasional dengan 30 kerusi.

Gabungan Parti Sarawak (GPS) snapped up 22 seats, Gabungan Rakyat Sabah (GRS) had six seats while Parti Warisan Sabah won three.

Parti Bangsa Malaysia (PBM) won a single seat and so did the Parti Kesejahteraan Demokratik Masyarakat (KDM).

Dua calon bebas turut menang.

Terdapat sejumlah 222 kerusi di Dewan Rakyat tetapi hanya 220 kerusi dipertandingkan pada PRU15 kerana pilihan raya bagi kerusi Padang Serai di Kedah dan Baram di Sarawak telah ditangguhkan.

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah telah memperkenankan tarikh akhir bagi parti-parti politik untuk menyerahkan kepada gabungan itu untuk pembentukan kerajaan baharu dilanjutkan sehingga 2 petang Selasa (22 Nov).

“Saya sedia dipecat, tidak akan bersama PH” – Ismail Sabri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *