Pemimpin GPS tegaskan belum buat keputusan akhir bersama PN, mungkin sokong Anwar

Pemimpin GPS tegaskan belum buat keputusan akhir bersama PN, mungkin sokong Anwar

Gabungan Parti Sarawak (GPS) akan menunggu perbalahan politik diselesaikan sebelum membuat keputusan muktamad mengenai gabungan mana yang akan disokong, kata seorang pemimpin parti komponen.

Presiden Parti Demokratik Progresif (PDP) Datuk Seri Tiong King Sing berkata apa yang paling penting ialah untuk melihat siapa yang akan menjadi kerajaan hari ini.

“Mereka kena cari jalan sendiri untuk selesaikan, kenapa kita nak masuk campur? Sudah tentu untuk GPS kita akan bincang sesama sendiri dan Perdana (Tan Sri Abang Johari Tun Openg) akan buat keputusan muktamad,” katanya. pemberita ketika ditemui di Dewan Undangan Negeri Sarawak pada Isnin (21 Nov).

PDP ialah satu daripada empat parti komponen dalam GPS, bersama Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) dan Parti Rakyat Sarawak (PRS).

Abang Johari yang membentangkan bajet negeri sebelum ini, enggan bercakap kepada media sebelum meninggalkan kompleks DUN.

Tiong juga berkata masih tidak jelas siapa yang mempunyai bilangan untuk menjadi perdana menteri atau membentuk kerajaan seterusnya.

“Katakanlah Barisan Nasional tidak bekerjasama dengan Perikatan Nasional, Perikatan tidak akan dapat membentuk kerajaan walaupun dengan sokongan GPS. Mereka ada masalah, kita biarkan mereka selesaikan dulu sesama sendiri,” katanya lagi.

Pada Ahad (20 Nov), Abang Johari berkata GPS akan bekerjasama dengan Perikatan, Barisan dan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) untuk membentuk Kerajaan Persekutuan seterusnya.

Beliau juga berkata gabungan negeri menyokong Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk menjadi perdana menteri.

Bagaimanapun, Pengerusi Barisan Nasional Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata gabungan itu tidak mengadakan sebarang perbincangan dengan Perikatan atau GPS untuk membentuk kerajaan.

Pada hari Isnin, pemimpin Pakatan Harapan dan Barisan bertemu untuk perbincangan mengenai pakatan pasca pilihan raya, walaupun keputusannya masih tidak muktamad.

Kedua-dua Muhyiddin dan pengerusi Pakatan, Datuk Seri Anwar Ibrahim juga mendakwa mempunyai sokongan majoriti yang diperlukan untuk membentuk kerajaan.

PM selesai menghadap Agong, bakal umum sesuatu mengejutkan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *