Pengurus Bank hilang RM605,000, kena tipu dengan scammer

Satu perkara untuk orang biasa ditipu oleh penipu, tetapi pengurus bank?

Walaupun bank berjaga-jaga sepenuhnya untuk aktiviti sindiket penipuan, kakitangannya dianggap menyedari sepenuhnya taktik yang digunakan penipu untuk menyedut wang daripada mangsa.

Bagaimanapun, seorang pengurus wanita sebuah bank di Kuala Lumpur berusia 52 tahun adalah antara mangsa terbaharu yang membuat laporan polis selepas terjerumus dengan muslihat penipuan Macau, sehingga kehilangan RM605,000 daripada simpanan titik peluhnya.

Mangsa dari Taman Tuanku Jaafar di sini membuat laporan polis kepada polis Seremban pada Selasa, hampir dua bulan selepas dia bertembung dengan penipu itu.

Pengurus itu telah menerima panggilan pada petang 26 Jan daripada seorang wanita yang mendakwa dia bekerja untuk sebuah syarikat insurans.

Penipu itu mendakwa terdapat tuntutan kemalangan dibuat atas nama mangsa sebanyak RM68,800.

Apabila mangsa menafikan memegang polisi insurans dengan syarikat itu, penipu itu memindahkan panggilan itu kepada rakan sejenayah, kononnya seorang “sarjan polis yang bertugas di Jabatan Siasatan Jenayah di balai polis Pudu”.

Sarjan itu memberitahu pengurus bahawa butirannya telah disalahgunakan dan “dia mempunyai hubungan yang tidak baik dengan seorang penolong pengarah syarikat penerbangan”.

Panggilan itu kemudiannya dipindahkan kepada seorang lagi rakan sejenayah penipu itu, seorang “pemeriksa polis” yang memberitahu mangsa dia terlibat dalam pengubahan wang haram.

Penipu keempat, seorang wanita mengambil alih sejak itu mendakwa sebagai timbalan pendakwa raya dan memberitahu mangsa bahawa waran tangkap telah dikeluarkan untuk menahannya.

Kerana takut dan jatuh dengan ugutan palsu, mangsa merayu agar dia tidak ditangkap dan menafikan terlibat dalam sebarang kegiatan jenayah.

Dia memberitahu penipu itu bahawa RM605,000 yang ada dalam simpanannya adalah wang hasil titik peluhnya yang dikeluarkan daripada tabung amanah dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Polis Negri Sembilan Supt Aibee Ab Ghani ( pix ) berkata penipu yang menyamar sebagai inspektor polis telah mengarahkan mangsa memindahkan wang tunai ke dalam akaun bank keldai yang diberikannya, mendakwa ia adalah untuk “tujuan siasatan”.

Beliau berkata selepas berbuat demikian, mangsa tidak pernah mendengar khabar daripada penipu dan kehilangan semua wangnya.

Aibee berkata, faktor utama yang menyumbang kepada kelangsungan sindiket penipuan ialah akaun bank keldai.

“Tanpa akaun bank keldai, sindiket penipuan akan berakhir kerana aktiviti mereka akan terhenti.” katanya.

Sindiket penipuan memperoleh akaun bank keldai dengan menyewanya daripada pemegang akaun atau membayar individu yang tidak disyaki sejumlah wang, selalunya hanya beberapa ratus ringgit untuk membuka akaun bank dan mengawalnya.

Aibee menasihatkan orang ramai supaya peka dengan pelbagai jenis penipuan yang disasarkan kepada mereka dan tidak menjadi mangsa.

Baca Juga:

Edisi Siasat dedah senarai harta yang dimiliki oleh Taib Mahmud

Dengki dapat nombor 1, budak umur 14 tahun lumpuh kena santau dengan rakan

Wanita hina islam: Polis dedah sesuatu mengejutkan selepas tidak sampai 24 jam ditahan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *