Persoal wanita free hair di Makkah, orang ramai kecam anak Zahid Hamidi

Perkongsian Nurul Hidayah Ahmad Zahid perihal seorang wanita yang tidak bertudung di sebuah kafe Starbucks di Mekah menerima respons pelbagai daripada netizen.

Namun majoriti daripada komen merasakan tindakan untuk mendedahkan aurat wanita tersebut di Instagram miliknya adalah tidak wajar dan tiada keperluan untuk dia berbuat demikian.

“Semalam saya di Starbucks ZamZam Tower, MAKKAH. Saya terkejut pertama kali menyaksikan di depan mata saya seorang wanita dengan selamba melepaskan tudungnya.

Saya tak pasti dia beragama apa setelah Saudi membuka ruang ‘Tourists Visa’ adakah agama lain dibenarkan masuk ke Tanah Suci Mekah? ATAU wanita ini sedang mengalami masalah mental?” tulisnya.

Dia juga berhajat untuk bertanya wanita tersebut tetapi dihalang oleh suaminya. “Jika non muslim pun, dia patut menghormati tempat kat mana dia berada,” ayat akhir daripada Nurul di perkongsian tersebut.

Beliau mungkin berniat mahu berkongsi pengalaman tersebut yang jarang dilihatnya tetapi ramai berpendapat perkara tersebut adalah tidak perlu dan sebenarnya boleh menimbulkan pelbagai tanggapan tidak benar kepada wanita tersebut.

Begitu juga ada yang menegur untuk beliau sentiasa husnuzon (bersangka baik) dan menumpukan tumpuan kepada ibadah kerana beliau kini sedang berada di Mekah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *