Sedih kawan berhenti sekolah sebab tak mampu bayar yuran, budak ni nekad menabung tolong

Sedih kawan berhenti sekolah sebab tak mampu bayar yuran, budak ni nekad menabung tolong

Sedih kawan berhenti sekolah sebab tak mampu bayar yuran, budak ni nekad menabung tolong. Seorang penulis berkongsi kisah prihatin tanpa berbelah bahagi cahaya matanya menerusi hantaran di Facebook miliknya pada 22 Ogos baru-baru ini.

Penulis Travelog Kembara Cinta di Syria, Mohd Nasaie Ismail memberitahu bahawa anak lelakinya, Yusuf ada meminta wang sebanyak RM20 untuk genapkan simpanan wang sakunya selama sebulan.

Simpanan wangnya itu sudah mencecah RM80. Jika kita yang menjadi penjaga Yusuf, mesti kita tertanya-tanya mengapa dia sanggup mengumpul wang dalam jumlah yang agak besar. Apa yang terlintas di fikiran kita sebagai orang dewasa, Yusuf berkemungkinan mengumpul wang untuk membeli mainan baharu ataupun jersi bola baharu.

Sebab Yusuf mengumpul wang dalam jumlah yang besar

Tidak akan pernah terlintas dalam sangkaan kita sebagai orang dewasa, bahawa tujuan Yusuf mengumpulkan wangnya bukan untuk membeli mainan dan jersi, malah rupanya untuk membayar yuran rakannya.

Pada bulan lepas, dia ada memberitahu bapanya bahawa dia berasa sedih. Hal ini disebabkan ada rakannya yang terpaksa berhenti daripada menghadiri sekolah petang atau pun lebih dikenali sebagai kelas KAFA, kerana tidak mampu untuk melunaskan yuran.

Lebih menyentuh hati apabila anaknya mengumpulkan wang saku persekolahan secara senyap-senyap, bersama-sama wang pemberian datuk dan neneknya. Setelah lama mengumpulkan wang, akhirnya dapatlah dalam RM80, jumlah yang cukup besar bagi kanak-kanak.

Sedih kawan berhenti sekolah sebab tak mampu bayar yuran, budak ni nekad menabung tolong

Jumlah yuran yang perlu dibayar adalah RM100. Petang tadi, Yusuf berjaya membayar yuran tersebut dan rakannya kini boleh meneruskan persekolahan untuk bulan seterusnya. Siapa sangka, anak kecil ini mampu berfikiran jauh dan lebih matang daripada usia sebenarnya. Sifat setia kawan yang dimilikinya juga menyebabkan dia tidak sanggup melihat rakannya tercicir dalam pendidikan.

Yang lebih mustahak, kelas KAFA adalah sangat penting bagi kanak-kanak untuk mempelajari asas mengenai ajaran agama Islam. Secara umumnya, kehadiran rakan-rakan baik semasa menempuh alam persekolahan mampu memberikan pengalaman dan kenangan yang tidak ternilai harganya.

Sehubungan itu, Encik Mohd Nasaie Ismail mengatakan bahawa kejadian ini telah membuka mata dan akal kita, bahawa ukuran menentukan kemenjadian bagi setiap kanak-kanak adalah berbeza.

Tidak semua kemampuan anak-anak kita boleh diklasifikasikan secara analitikal. Ada potensi mereka yang tidak dapat diberikan gred, tidak sama seperti bidang akademik.

“Kadangkala apabila tengok anak anak sebegini akan menyedarkan kita bahawa ukuran yang kita letakkan pada setiap anak-anak tidak boleh sama. Terutamanya dalam akademik.”

Beliau juga menekankan bahawa bukan semua kanak – kanak mempunyai potensi yang sama. Akan tetapi, setiap kanak-kanak sudah pastinya diberikan ‘anugerah’ tersendiri yang bersifat unik. Kita sebagai ibu bapa dan warga pendidik perlu meraikan ‘anugerah’ tersebut.

Selain daripada memiliki kelebihan untuk memahami kesusahan orang lain, sifat empati kanak-kanak juga boleh dibentuk melalui didikan dan contoh yang diberikan oleh ibu bapanya di rumah. Benarlah kata orang, ibu bapa merupakan ‘guru’ pertama dalam kehidupan seseorang.

Pemuda jadi jutawan, RM50 bertukar jadi RM50,000 dalam satu malam sahaja

Suami nekad naik motor iring isteri dalam perjalanan, risau bini naik bas sorang ke KL

Periksa kamera tersembunyi dalam hotel anda, “sentuh cermin dengan jari”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *