Tengku Zafrul dakwa kadar OPR kita masih rendah

Tengku Zafrul dakwa kadar OPR kita masih rendah

Tengku Zafrul dakwa kadar OPR kita masih rendah.Kadar dasar semalaman (OPR) masih lebih rendah berbanding sebelum wabak Covid-19 melanda pada 2020, kata menteri kewangan Tengku Zafrul Aziz.

“OPR kekal akomodatif. Ia telah meningkat, tetapi kekal lebih rendah daripada pra-pandemi,” kata Tengku Zafrul pada sidang media di Persidangan Perbankan Malaysia 2022.

Beliau menjawab soalan bekas menteri kewangan Lim Guan Eng, yang mengkritik pasukan petugas anti-inflasi semalam kerana tidak berkesan, memetik kenaikan berterusan harga barang.

Lim yang juga pengerusi DAP bertanya sama ada Bank Negara Malaysia (BNM) akan menaikkan OPR sekiranya inflasi terkawal.

Pada 8 Sept, BNM menaikkan OPR sebanyak 25 mata asas (bps) kepada 2.50%, kenaikan kadar ketiga berturut-turut bank pusat itu.

Tengku Zafrul berkata kadar inflasi berada pada 2.8% dalam tempoh tujuh bulan pertama 2022, sambil menambah bahawa ini jauh lebih rendah daripada mana-mana negara di rantau ini, apatah lagi di pasaran maju.

Beliau juga berkata adalah wajar untuk harga barangan meningkat apabila ekonomi berkembang, berikutan permintaan yang lebih tinggi dan “tertahan”.

“Seseorang itu tidak seharusnya terlalu tertumpu pada agenda tertentu dengan memilih satu nombor tanpa meletakkan sesuatu dalam konteks,” katanya.

Ditanya mengenai cadangan bekas perdana menteri Muhyiddin Yassin untuk moratorium pinjaman khas untuk perusahaan kecil dan sederhana (PKS), Tengku Zafrul berkata moratorium menyeluruh tidak akan berhasil.

Beliau berkata ini kerana bank perlu menyokong perniagaan yang boleh bertahan.

Beliau berkata pertumbuhan ekonomi itu dibantu oleh beberapa faktor, seperti pertumbuhan pinjaman, menunjukkan bank telah mula memberi pinjaman lebih banyak berbanding sebelum wabak, termasuk kepada PKS.

Beliau memberi jaminan bahawa bank akan menyediakan moratorium kepada syarikat yang memerlukannya, walaupun ini akhirnya untuk institusi kewangan membuat keputusan.

“Kerajaan tidak memiliki bank, tetapi kita boleh menggalakkan dasar yang membantu (rakyat),” katanya.

Semalam, Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob berkata cadangan moratorium khas itu akan dibincangkan dengan Tengku Zafrul dan menteri pembangunan usahawan dan koperasi Noh Omar.

Muhyiddin, yang juga pengerusi Majlis Pemulihan Negara (MPN), menggesa bank-bank menawarkan moratorium pinjaman kepada PKS, terutama yang masih bergelut untuk memulihkan pasca wabak.

Najib dikejarkan ke IJN

Bersatu kata PAS tidak akan berani kerjasama dengan UMNO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *