Vincent Tan dedah rahsia besar boleh sihat sampai umur 70 tahun macam sekarang

Vincent Tan dedah rahsia besar boleh sihat sampai umur 70 tahun macam sekarang

Tan Sri Vincent Tan dedah rahsia besar boleh sihat sampai umur 70 tahun macam sekarang. Mengamalkan diet vegetarian selama hampir tujuh tahun, keputusan terbaik pernah dibuat hartawan Tan Sri Vincent Tan yang menurut beliau telah mengubah kehidupannya menjadi lebih baik.

Pengasas dan pengerusi eksekutif Berjaya Corporation Bhd yang akan menjangkau usia 70 tahun pada tahun ini berkata, vegetarianisme ditambah pula dengan tabiat sihat dengan menghindari alkohol dan merokok, membantu beliau mengurangkan risiko penyakit kronik.
Advertisement

“Pada awalnya bukan mudah untuk menggantikan daging dan makanan laut dengan vegetarian tetapi selepas bertahun-tahun menjadi vegetarian, kini saya tidak tahan dengan bau daging dan makanan laut seperti udang,” katanya dalam ucaptama di persidangan kedua Perubatan Gaya Hidup (LM) anjuran Persatuan Perubatan Gaya Hidup Malaysia (MSLM), di sini, Khamis.

Persidangan dua hari bertemakan ‘Perubatan Gaya Hidup: Preskripsi Untuk Penyakit Kronik’ bermula 1 Dis itu, membincangkan bagaimana LM dapat membantu memenuhi sasaran Agenda Pembangunan Mampan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dalam mengurangkan satu pertiga daripada kematian NCD melalui pencegahan dan rawatan menjelang 2030.

Tan Sri Vincent Tan dedah rahsia besar boleh sihat sampai umur 70 tahun macam sekarang

Berkongsi perjalanan bagaimana beliau mula mengamalkan vegetarian, Tan berkata, segalanya bermula semasa melawat Taiwan tujuh tahun lalu.

“Saya melawat Master Cheng Yen tujuh tahun lalu, menghabiskan tiga hari di Taiwan. Semuanya vegetarian di sana dan ketika bertemu Master beliau mencadangkan saya untuk mengamalkan vegetarian kerana ia dapat memberi manfaat untuk saya.

“Keputusan terbaik saya buat dalam hidup adalah dengan menjadi vegetarian selepas bertemu (Tzu Chi) Master Cheng Yen. Saya berasa lebih sihat dari segi fizikal dan mental serta rohani,” katanya.

Tan percaya vegetarianisme cara berkesan untuk mencegah penyakit, membantunya mengekalkan paras gula dan mengawal tekanan darah selama bertahun-tahun walaupun menghadapi banyak tekanan dalam menjalankan perniagaannya.

Untuk menggalakkan keluarga dan rakannya mengamalkan vegetarian, beliau hanya menghidangkan makanan vegetarian apabila menganjurkan majlis dan membuka sebuah kafe yang menyajikan 100 peratus diet vegetarian.

Tan juga berkata, hanya empat hingga lima peratus penduduk di Malaysia mengamalkan vegetarianisme sehubungan itu, beliau menasihatkan ibu bapa untuk menyemai tabiat mengambil lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan dalam rutin diet harian anak-anak mereka.

“Kurangnya minat terhadap amalan vegetarian kerana adanya persepsi bahawa vegetarian hanya makan salad semata-mata. Tetapi saya makan nasi lemak, nasi briyani dan laksa kari (vegetarian),” kata beliau.

LM ialah disiplin baharu dalam penjagaan kesihatan yang berpotensi untuk mengurangkan kematian dan morbiditi berkaitan penyakit tidak berjangkit.

Enam teras utamanya, pemakanan yang kebanyakannya berasaskan tumbuhan, aktiviti fizikal, pengurusan tekanan, perhubungan sosial yang baik, tidur berkualiti serta elakkan merokok dan pengambilan alkohol.

Pemuda kecam pramugari MyAirline rambut serabai, “baru je operasi dah macam ni..”

Anak Anwar ‘bocor’ makanan kegemaran PM-10, siap kongsi resipi lagi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *