Wanita terkejut JPN tukar agamanya di surat beranak, dah usia 27 tahun baru sedar

Wanita terkejut JPN tukar agamanya di surat beranak, dah usia 27 tahun baru sedar. Seorang wanita dari Sabah beragama Islam terkejut dia didaftarkan sebagai agama Kristian dalam sijil kelahirannya walhal dirinya dibesarkan sebagai seorang muslimah.

Tukar sijil kelahiran umur 27 tahun

Menerusi hantaran yang dimuat naik oleh wanita itu yang dikenali sebagai Farhana, dia memaklumkan perkara tersebut terjadi ketika menukar sijil kelahiran baharu di usia 27 tahun.

Jelas Farhana, sijil kelahirannya sebelum ini tidak menyatakan status agamanya dan difahamkan juga, dia memberitahu ayahnya merupakan seorang mualaf dan insiden tersebut berlaku mungkin disebabkan kekeliruan status agama ibunya.

“Ayah saya memang seorang Islam, ibu saya Kristian. Tapi ibu saya sudah memeluk Islam sebelum mereka berdua berkahwin. Jadi, semasa mereka berkahwin, kedua-duanya sudah pun Islam,” jelasnya.

Ujarnya lagi, sijil kelahiran ibunya sebelum memeluk Islam adalah Kristian dan ia tidak boleh diubah walaupun sudah bertukar agama yang baharu.

“Sijil kelahiran ibu saya memang tertulis sebagai Kristian sebab dilahirkan sebagai penganut Kristian sebelum dia memeluk Islam. Jadi, itu tidak boleh ditukar di sijil kelahiran, tetapi di kad pengenalan boleh,” katanya lagi.

Susulan itu, Farhana segera memaklumkan kepada pihak Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) Sabah untuk menguruskan hal tersebut agar tidak lagi berlaku kekeliruan.

Sumber: TikTok @farhana_calleja

Sami jadi jutawan ‘jackpot’ RM2.2 Juta, dakwa duit milik malaikat

Duit berpuluh ribu bertukar jadi tisu, hati-hati jika jumpa bomoh ini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *