Wow!!! Malaysia Airlines mula guna minyak masak terpakai sebagai bahan bakar

Wow!!! Malaysia Airlines mula guna minyak masak terpakai sebagai bahan bakar. Malaysia Airlines akan mengendalikan penerbangan pertamanya dikuasakan oleh minyak masak terpakai ke Singapura Ahad ini!

Malaysia Airlines telah mengumumkan bahawa ia akan mengendalikan perkhidmatan penerbangan penumpang pertamanya menggunakan Bahan Api Penerbangan Lestari (SAF) sempena Hari Alam Sekitar Sedunia.

Penerbangan komersial pertama mereka dengan bahan api mampan ialah penerbangan pergi balik menggunakan Boeing 737-800 antara Kuala Lumpur dan Singapura yang dijadualkan pada Ahad ini, 5 Jun.

Menurut syarikat penerbangan bendera itu, penerbangan ini mengesahkan komitmen syarikat penerbangan itu kepada Hari Esok yang Lestari dan menandakan kemajuan ketara ke arah mencapai sumber bahan api yang jelas dan lebih berdaya maju untuk penerbangan biasa menjelang 2025.

SAF diiktiraf di peringkat global sebagai pilihan yang paling sesuai untuk mengurangkan pelepasan penerbangan. Neste MY Sustainable Aviation Fuel dihasilkan daripada sumber lestari, 100% sisa boleh diperbaharui dan sisa bahan mentah, seperti minyak masak terpakai dan sisa lemak haiwan.

Dalam bentuk yang kemas, dan sepanjang kitaran hayat, SAF mengurangkan pelepasan gas rumah hijau sehingga 80% berbanding bahan api jet fosil.

BACA:

Wajah sebiji macam arwah Siti Sarah, bergenang air mata Raisuddin tengok

Cukai payudara dikenakan ke atas negara ini, “lagi besar saiz, lagi banyak kena bayar”

Bella akan hadir jumpa Siti Bainun hari ini untuk pengecaman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *